Najnowsze

Opublikowano Listopad 13, 2014 Przez a303 W Zdrowie

Cukrzycowa Bonanza, cz. II. Cukrzyca: prawdziwe przyczyny

Przypomnijmy z części 1:

a

Cukrzyca (diabetes mellitus) występuje kiedy organizm nie może prawidłowo przetwarzać pokarmu, zwłaszcza glukozy, na energię potrzebną do wykonywania codziennych czynności. Jest tak dlatego, że występuje zaburzenie procesu metabolizmu glukozy. Substancją odpowiedzialną za metabolizm glukozy jest insulina. Na początku cukrzycy organizm albo nie może wytwarzać insuliny (typ 1), albo nie może wykorzystywać wytworzonej insuliny (typ 2). Wynikły z tego podwyższony poziom cukru we krwi prowadzi do różnych poważnych komplikacji i chorób.

W tej części skupimy się na zrozumieniu mechanizmu i przyczynach tej strasznej choroby.

Glukoza – źródło energii komórkowej

Nasz organizm składa się z żywych komórek wymagających stałej dostawy energii do regeneracji i wypełniania wyznaczonych im funkcji. Główne źródło energii dla komórek – cukier prosty, pochodzi z trawienia pokarmu zawierającego węglowodany (cukry i skrobia). Glukoza ze strawionego pokarmu cyrkuluje we krwi jako gotowe źródło energii dla każdej potrzebującej jej komórki.

Insulina – metabolizm glukozy

Substancją odpowiedzialną za metabolizm glukozy w organizmie jest insulina. Jest wytwarzana przez beta-komórki w komórkach Langerhansa w trzustce. Insulina przymocowuje się do receptorów na zewnątrz komórki i działa jako klucz do otwierania drzwi do środka komórki, przez które wchodzi glukoza. Kiedy trzustka nie może produkować wystarczającej ilości insuliny, albo kiedy te receptory nie rozpoznają już insulinowego klucza, glukoza nie może wejść do komórek. W tej sytuacji, kiedy komórki są głodne, glukoza gromadzi się we krwi, powodując zbyt duże podniesienie się poziomu glukozy we krwi. To nagromadzenie się glukozy znane jest pod nazwą cukrzyca – jest to bardzo niebezpieczna sytuacja dla organizmu.

Prawdziwe przyczyny cukrzycy

Choć cukrzyca pustoszy nasz organizm, to przynosi miliardy dolarów dla POZ. Ponieważ Przemysł Ochrony Zdrowia [POZ] ma ogromny interes w tej chorobie, a media i agencja regulująca są w jego kieszeni, dobre jest dogłębne i niezależne zbadanie przyczyn tej choroby.

Główny winowajca – POZ

Z punktu widzenia POZ, cukrzyca jest nie tylko wynoszącym $200 mld składnikiem zysku, jest także narzędziem otwierającym drzwi dla innych chorób przynoszących wielkie dochody. Cukrzyca prowadzi do nadciśnienia, choroby serca, raka, choroby układu moczowego i wielu innych komplikacji – każda z nich instrumentalna w wyciąganiu setek miliardów dolarów od społeczeństwa do głębokich kieszeni POZ.

Stosowanie leków na receptę jest jednym z głównych przyczyn cukrzycy. POZ nawet tego nie ukrywa – wiele z jego leków wymienia cukrzycę jako skutek uboczny leku. Jednym tego przykładem jest powszechna praktyka przepisywania syntetycznej insuliny w ‚leczeniu‚ stanu przedcukrzycowego, znanej jako trucizna dla trzustki – w wyniku ataku tej trucizny trzustka w końcu przestaje wytwarzać własną insulinę – powodując cukrzycę typu 1.

Jest wiele klas leków uznawanych za wywołujące cukrzycę – takie jak tiazydy, beta-blokery, kortykosteroidy, statyny, steroidy i inhibitory proteazy, takie jak rytonawir i pentamidyna.

Atypowe leki przeciwpsychotyczne [Atypical Antipsychotics = AAP], znane jako przeciw-psychotyczne drugiej generacji [SGA], takie jak Olanzapine (Zyprexa), Clozapine (Clozaril), Risperidone, Ziprasidone (Geodon), i Aipiprazole (Abilify) znane są również jako zwiększające ryzyko cukrzycy. Pacjenci stosujące te leki, jak pokazują dane POZ, prawdopodobnie w 50% zachorują na cukrzycę.

Tłuszcz i cukier:

POZ nie jest jedynym w krucjacie przeciwko twojemu zdrowiu, ma wsparcie wszystkich wspólników, działających zgodnie ze sobą. Poprzez szkalowanie dobrych tłuszczów – udał im się sabotaż naszego systemu odpornościowego – zmniejszona konsumpcja dobrych tłuszczów, z czasem zmniejszyła ilość cholesterolu w naszym organizmie, czyniąc go bezbronnym wobec wszelkich chorób i infekcji.

Wyeliminowanie z naszej diety promujących zdrowie naturalnych tłuszczów i olejów – naturalnie bogatych w cholesterol, było głównym czynnikiem w rozwoju cukrzycy. Bezmyślna konsumpcja złych tłuszczów – promowanych przez POZ jako „DOBRE TŁUSZCZE„, dalej pomagała POZowi.

Zamiast niezdolnością do metabolizmu węglowodanów, według tradycyjnej klasyfikacji powstałej na początku XIX wieku, kiedy niewiele było wiadomo na temat chorób metabolicznych lub procesów metabolicznych, cukrzyca jest bardziej niezdolnością organizmu do prawidłowego metabolizmu tłuszczów i olejów – to wynikało z konsumpcji złych tłuszczów i olejów, które w rzeczywistości są szkodliwe dla organizmu.

Ta niezdolność metabolizmu złych tłuszczów powoduje skuteczność insuliny w metabolizmie węglowodanów – co z kolei utrudnia metabolizm glukozy.

Rafinowany chemicznie (biały) cukier jest substancją trującą. Nadużywanie cukru, zwłaszcza rafinowanego i jego substytutów, czyni spustoszenie zdrowia układu metabolicznego naszego organizmu. Gdy trzustka staje się wyczerpana ciągłym wymogiem produkcji insuliny potrzebnej do przetworzenia całego cukru w ciepło i energię, to w końcu działa wadliwie. Wtedy nadmiar cukru gromadzi się we krwi. Bez wystarczającej ilości insuliny do przetwarzania glukozy, organizm – na poziomie komórkowym, jest pozbawiony swojego podstawowego źródła energii. W rezultacie odczuwasz głód, niezależnie od tego ile jesz.

Cukier szybciej akumuluje się we krwi niż organizm może go wydalić w moczu, i wtedy organizm staje się dosłownie zatruty. To sprawia, że czujesz się zmęczony, słaby, masz zawroty głowy i depresję – podatny na inne straszne choroby.

Substytuty cukru jak Aspartam (NutraSweet) – tak głośno promowane przez POZ, są jeszcze bardziej niebezpieczne i trujące niż cukier. One wywołują powolne ciche zniszczenie u tych nieszczęśników, którzy nie odczuwają natychmiastowych niepożądanych skutków tych trucizn, dlatego trzeba ich unikać.

Przemysł soft drinkowy to kolejny główny sprawca wzrostu epidemii cukrzycy – wydaje się istnieć ciekawy sojusz między POZ i handlującymi tymi drinkami. Kilka lat temu Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyczne (ADA) ogłosiło multimilionowy sojusz z producentem tych napojów, Cadbury Schweppes Americas Beverages (CSAB) by pomóc „zwalczać otyłość i cukrzycę” w Ameryce, podkreślając znaczenie dokonywania „mądrych wyborów żywieniowych„!!!

Według rozesłanej przez ADA do krajowych mediów informacji, CSAB wesprze lokalne i krajowe programy ADA, takie jak „Marsz Ameryki przeciwko cukrzycy” i „Utrata wagi jest ważna”. Ale ta informacja nie mówi o tym, że CSAB ma pozwolenie używania logo ADA na swoich napojach w zamian za wielomilionowe dotacje.

Niebezpieczne metale i chemikalia:

POZ wie jak wrażliwe są receptory insulinowe na chemiczne trucizny. Zrobił wszystko co mógł by zapewnić nam stałą dostawę minimalnych dawek tych trujących chemikaliów i metali jako składników naszej diety. Metale takie jak kadm, rtęć, arsen, ołów, fluor i aluminium odgrywają rolę w zniszczeniu beta-komórek poprzez pobudzanie ich do reakcji antyimmunologicznej, kiedy są przyczepione do tych komórek w trzustce. Jest tak dlatego, że te metale przyczepiają się w tych miejscach białek beta-komórek, co wywołuje zmiany morfologiczne w komórkach, czyniąc je celem dla układu autoimmunologicznego.

Kadm jest szeroko stosowanym polutantem, który akumuluje się w trzustce i w organizmie wywołuje efekty diabetogenne, utrudnia uwalnianie insuliny i uszkadza receptory insulinowe. Ten metal ciężki uszkadza także istotne ścieżki którymi organizm reguluje metabolizm glukozy.

Arsen to bardzo toksyczny metaloid, szeroko stosowany jako stymulant wzrostu w drobiu, pomaga w szybszym przyroście mięsa. Przemysł drobiowy oszalał stosując ten składnik. Konsumpcja drobiu zwiększona dzięki napakowanej arsenem karmie, powiększa ilość arsenu w całkowitym narażaniu na niego amerykańskiego społeczeństwa.

Oprócz wywoływania zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego, choroby naczyń obwodowych, zaburzeń endokrynologicznych i chorób nowotworowych, arsen również zmienia pewne procesy biologiczne regulujące odporność na insulinę. Narażenie na arsen również uważa się za jedną z czołowych przyczyn środowiskowych raka.

Przez ponad 50 lat rząd i media promowały fluor jako bezpieczny i skuteczny środek redukcji ubytków zębowych, zwłaszcza u dzieci. Ale fluor nie jest korzystną i nieszkodliwą substancją, za jaką uważa ją zmuszone do tego społeczeństwo. Rak, cukrzyca, zaburzenia tarczycy i neurologiczne, nierównowaga hormonalna, choroba serca, artretyzm i osteoporoza – wszystko to wiąże się z ciągłą konsumpcją fluoru.

Nasz organizm jest nieustannie narażany na te trujące metale w konsumowanej przez nas żywności i wodzie.

Niebezpieczna żywność:

Istnieje wspólna przyczyna tych dwu chorób – serca i cukrzycy, jest nią niewłaściwe odżywianie, a dokładniej konsumpcja produktów i napojów które w rzeczywistości pozbawiają organizm podstawowych substancji odżywczych, a z drugiej strony niedobór naturalnie zdrowych pokarmów i napojów mogących dostarczać dobrych substancji: witamin, minerałów, fitoskładników (z roślin), aminokwasów, błonnika i wszystkich innych składników potrzebnych organizmowi dla zachowania zdrowia i nie stania się ofiarą przewlekłej choroby.

Organizm ludzki nie jest zaprojektowany tak by radził sobie z dużą ilością rafinowanego cukru, soli, tłuszczów nasyconych i innych szkodliwych, wręcz trujących pokarmów, do których konsumpcji przyzwyczajona jest większość ludzi. Poza tym, większość nas bezwiednie spożywa produkty napakowane niebezpiecznymi chemikaliami, trującymi dodatkami i konserwantami. Konsumpcja takich substancji zamiast zdrowych i naturalnych produktów, powoduje zaburzenia metaboliczne, oprócz innych dolegliwości, podwyższony poziom insuliny, co prowadzi do cukrzycy. Konsumpcja tych szkodliwych pokarmów prowadzi także do otyłości, podniesionego poziomu cholesterolu i trójglicerydów, nadciśnienia, choroby sercowo-naczyniowej i guzów nowotworowych.

Wielu z nas nie wie o tym, że nawet podstawowe produkty takie jak chleb i mąka, również mają udział w wywoływaniu cukrzycy. Współsprawcą tutaj jest aloksan – toksyczny analog glukozy [glucose analogue], który selektywnie niszczy produkujące insulinę beta-komórki w trzustce. Mąka, szczególnie biała, mieszana jest z aloksanem by wyglądała świeżo i czysto.

Aloksan inicjuje uszkadzanie DNA w beta-komórkach w trzustce przez wolne rodniki, i wtedy komórki te mutują się i giną. Kiedy nie funkcjonują właściwie, nie mogą wytwarzać wystarczającej ilości insuliny, co prowadzi do cukrzycy typu 2 u dorosłych.

Glutaminian sodu (MSG) wywołuje bardzo ostrą reakcję insulinową, bo w trzustce są receptory glutaminianu. MSG otwiera kanały wapniowe i one zwężają naczynia krwionośne. Wywołuje również uszkodzenia powzgórza, co z kolei może spowodować znaczną otyłość. MSG jest liberalnie stosowany w większości przetwarzanych i sprzedawanych produktów pod różnymi nazwami.

Wyraźnie trujące substancje takie jak benzoesan sodu i benzoesan potasu przemysł spożywczy powszechnie stosuje by dać świeży smak soft drinkom. Konsumpcja tych napojów, zwykłych czy dietetycznych, wpływa na zwiększenie czynnika ryzyka dla obu chorób – serca i cukrzycy.

FDA oczywiście milczy i pozwala na stosowanie tych trujących substancji w lekach i żywności.

Inne czynniki istotne w zachorowalności na cukrzycę:

  • Siedzący tryb życia w połączeniu z dietą wysoko węglowodanową i cukrem
  • Zła dieta prowadząca do niedoboru substancji odżywczych
  • Konsumpcja węglowodanów
  • Stres i trauma psychiczna
  • Skażenie specyficznymi bakteriami lub wirusami prowadzące do choroby trzustki
  • Skażenie pasożytami – możliwy czynnik szerzenia się cukrzycy.

Komplikacje i środki ostrożności

Sama w sobie cukrzyca nie jest chorobą zagrażającą życiu, ale może doprowadzić do poważniejszych dolegliwości i chorób. Diabetycy mają wyższe ryzyko pewnych poważnych chorób takich jak choroby serca, nerek, neuropatię i uszkodzenie nerwów oraz udar, owrzodzenie stóp i ślepota. Niezmiernie ważna jest kontrola cukrzycy żeby uniknąć powstania tych poważniejszych chorób, a niekiedy zagrażających życiu.

Najlepszą metodą, oczywiście, jest uniknięcie stania się ofiarą tej choroby – naturalna, pełno-wartościowa dieta, regularna aktywność fizyczna – to wszystko potrzebne by się jej wystrzec. Ale jeśli już na nią chorujesz, sa pewne naturalne substancje pomocne w przywróceniu zdrowia. Możesz uniknąć dewastujących skutków ubocznych niebezpiecznych leków wpychanych przez POZ. Nie ulegaj chciwemu POZowi – lecz się naturalnie.

C.D.N.

http://viewsandpreviews.com

Tłum. Ola Gordon.

Tags : ,

Komentowanie zamknięte.