Najnowsze

Opublikowano Czerwiec 19, 2015 Przez a303 W Zdrowie

Choroba Parkinsona. Dramatyczne wyleczenie dzięki diecie bezglutenowej

Czy toksyczność glutenu może rozciągać się na system nerwowy, wywołując symptomy identyczne do klasycznej choroby Parkinsona? Nowe studium przypadku dołącza do coraz liczniejszych badań wskazujących, że neurotoksyczność pszenicy jest znacznie niedoszacowana.

a

Niezwykły nowy raport przypadku opisujący dramatyczny zwrot u 75-letniego pacjenta z Parkinsonem po zastosowaniu 3-miesięcznej diety bezglutenowej ujawnia potrzebę zbadania, czy istnieje zwiększone występowanie niemej lub objawowej celiakii czy nie-celiakowej wrażliwości na gluten, zarówno u dotkniętych chorobą Parkinsona, jak i związanej z wieloczynnikową dolegliwością neurodegeneracyjną znaną jako parkinsonizm.

Opublikowany w Journal of Neurology [i] raport mówi, że choroba celiakowa często ujawnia się tylko symptomami neurologicznymi, nawet w zaawansowanym wieku. To może być zaskakujące dla czytelnika, biorąc pod uwagę to, że jedynymi powszechnie zauważalnymi objawami są dolegliwości przewodu pokarmowego, a jednak, gdy weźmie się pod uwagę obszerną literaturę o wiążących się z glutenem negatywnych skutkach dla zdrowia, tzw. ‚poza jelitowe’ przejawy nietolerancji na ziarna zawierające gluten, są znacznie bardziej powszechne niż te związane z jelitami, z nie mniej niż 200różnyminegatywnymi skutkami dla zdrowia.

Nasze podsumowanie o biologicznym spustoszeniu wywołanym przez tego ‚króla zbóż’ tutaj: Pszenica: 200 potwierdzonych klinicznie powodów by jej nie jeść [Wheat: 200 Clinically Confirmed Reasons Not To Eat It. Zauważysz, że wysoko na liście znajdują się szkody jakie wyrządza mózgowi. Od schizofrenii do manii, autyzmu, do neuropatii obwodowej, centralny układ nerwowy jest szczególnie wrażliwy na jej szkodliwe skutki.

Istnieje szeroki zakres mechanizmów napędzających wiązaną z glutenem neurotoksyczność, takie jak:

  • Gluten działa jak ‚narkotyk mózgowy’: obecność farmakologicznie aktywnych peptydów opioidowych w pszenicy, w tym 4 egzorfin i gliadorfin glutenowych, i inna zdolność glutenu ograniczania dopływu krwi do kory czołowej. Więcej: Czy ukryte opiaty w pokarmach tłumaczą uzależnienie pokarmowe? [Do Hidden Opiates In Our Food Explain Food Addictions?]
  • Autoimmunizacja ‚glutenowego mózgu’: liczne badania wykazują, że u podatnych osób pszenica niekorzystnie wpływa na oś jelito-mózg, zwiększa przepuszczalność jelitową, i w końcu prowadzi do tego, że system odpornościowy błędnie rozpoznaje swoje struktury w mózgu, lub tkankę neurologiczną jako „obce”, co powoduje to, że system odpornościowy gospodarza atakuje własny system nerwowy. Więcej: Dwa popularne produkty mogą obrócić system odpornościowy przeciwko mózgowi [2 Popular Foods May Turn the Immune Against the Brain].
  • „Niewidzialne rogi” pszenicy wpływają na mózg: obronne białko wiążące węglowodany w pszenicy znane jako aglutynina kiełków pszenicy (wheat germ agglutinin = WGA), także znana jako „lektyna pszeniczna”, przechodzi przez barierę krew-mózg i może ingerować w funkcje neurologiczne na różne sposoby. Więcej: Otwieranie chlebowej puszki Pandory: istotna rola lektyny pszenicznej w chorobach człowieka [Opening Pandora’s Bread Box: The Critical Role of Wheat Lectin in Human Disease].
  • Zboża osłabiają metabolicznie mózg: szerszy kontekst jest taki, że zboża dają niewłaściwy lub suboptymalny zestaw substancji odżywczych metabolizmowi mózgu. W bestsellerowej książce NY Timesa – Zbożowy mózg [Grain Brain], dr David Perlmutter wiąże upośledzenie funkcji poznawczych endemiczne wśród starszych społeczeństw w zachodnich kulturach z nadmierną konsumpcją węglowodanów (ze zbóż i cukru), i niewystarczającą konsumpcję tłuszczów.

Polecam artykuł dr Kelly Brogan To twój organizm (i mózg) na glutenie [This Is Your Body (and Brain) on Gluten].

Uwzględniając te czynniki, nie zaskakuje to, że usunięcie glutenu z diety może spowodować to co tytuł opublikowanego przypadku nazwał „Dramatyczną poprawą objawów parkinsonowych po wprowadzeniu diety bezglutenowej u pacjenta z milczącą chorobą celiakową” [Dramatic improvement of parkinsonian symptoms after gluten-free diet introduction in a patient with silent celiac disease]. Zauwazyliśmy podobne niezwykłą poprawę stosując tłuszcze optymizujące metabolizm mózgu, takie jak olej kokosowy w przypadkach wyniszczającej demencji, łącznie z chorobą Alzheimera.

W tym nowym badaniu przypadku, 75-letni mężczyzna mający od roku problemy z „chodzeniem, niestabilnością i zmęczeniem”. Jego badanie neurologiczne wykazało:

  • Hipomimia twarzy (zmniejszona mimika twarzy)
  • Bradykinezja (wyjątkowe spowolnienie ruchów i odruchów)
  • Sztywność
  • Niestabilność postawy

[…]

Co ciekawe, tylko po 3 miesiącach abstynencji od glutenu, pacjent zgłosił niemal całkowitą remisję objawów, co potwierdziło badanie neurologiczne. 18 miesięcy później został ponownie zbadany i stwierdzono, że jego stan zdrowia uległ poprawie.

Warto zauważyć, że pacjent nie zauważył wymiernej poprawy w nieprawidłowościach dopaminergicznych wykrytych w skanie mózgu, spodziewanego w klasycznej chorobie Parkinsona, oznaczonej degeneracją komórek produkujących dopaminę w istocie czarnej mózgu [substantia nigra]. Dlatego autorzy nie zakładali, że choroba celiakowa „wywołała” chorobę Parkinsona u pacjenta, a raczej, że choroby celiakowej zaostrzyła Parkinsona w tym przypadku.

Ale ten przypadek nie pokazuje możliwości, że pacjenci z rozpoznaniem choroby Parkinsona cierpią na wcześniej niezidentyfikowany i nieudokumentowany wiązany z glutenem parkinsonizm, które poza objawami klinicznymi mogą wyglądają identycznie. Te osoby, które bardzo skorzystałyby na usunięciu przyczyny problemów neurologicznych – a mianowicie glutenu / pszenicy – często są przediagnozowani i nadmiernie leczeni lekami mającymi złagodzić chorobę Parkinsona, ale które mogą doprowadzić do przyspieszonej degeneracji produkcji endogennej dopaminy w mózgu, zwiększonej neurotoksyczności z uwagi na metabolity w leku (np. 6-hydroksydopamina), i powstanie dyskinezy (zaburzenia ruchu), które są dużo gorsze, albo nie występowały przed leczeniem.

Dramatic Recovery In Parkinson’s Patient with Gluten Free Diet

Źródło: http://www.greenmedinfo.com/blog/dramatic-recovery-parkinson-s-patient-gluten-free-diet

Sayer Ji – 7.02.2014

Tłum. Ola Gordon.

Tags : ,

Komentowanie zamknięte.