Najnowsze

Opublikowano Październik 20, 2014 Przez a303 W Zdrowie

Chińska dieta: droga do harmonii i zdrowia

Prawie każdy ma pomysł jaki rodzaj żywności stanowi zdrową dietę.

a

Teorie żywieniowe o tym co stanowi zdrowy posiłek są różne tak jak różne są kultury i narody na świecie. Co roku na rynku pokazuje się więcej książek i teorii, tylko po to by zmienić nasze myślenie i ogłupić nasze brzuchy, kiedy stale szukamy idealnej diety. Niektóre z nich celują w specyficzne choroby by je wyleczyć, takie jak choroba serca czy rak, a inne apelują do naszego ego mówiąc nam jak zgubić ten ekstra centymetr czy kilogram, żebyśmy stali się piękniejsi.

Diety od makrobiotyków do „Strefy” [The Zone] stały się eliksirem tego kraju na zdrowie, młodość i piękno. Jak możemy „mieć ciastko i też je zjeść?” W tym pokoleniu chcemy wszystkiego: chcemy cieszyć się jedzeniem, chcemy by czyniło nas bardziej energicznymi, zdrowszymi i młodziej wyglądającymi. Dlaczego nie możemy mieć tego wszystkiego i jeszcze dobrze się bawić? W tym pokoleniu modnych diet pełnych obietnic, które nigdy się nie spełnią, albo czy są diety które mogą naprawdę dać nam zdrowie, długowieczność i witalność? Jak możemy rozróżnić prawdziwe od modnych? Co jest prawdziwe, a co kolejną modą?

Od przeszłości do teraźniejszości, kryteria stosowane do oceny, czy dieta lub plan żywnościowy jest dobry czy zły, opierają się na zawartości odżywczej żywności oraz jej struktury biochemicznej. Ale wraz z rozwojem nowoczesnego rolnictwa i przetwórstwa spożywczego, nasze jedzenie staje się mniej odżywcze i nasze zdrowie ulega pogorszeniu.

Nawozy sztuczne i pestycydy pozwoliły pokazać się na rynku gorszym produktom, przetwórstwo żywności zabrała witalność i substancje odżywcze z pożywienia, a zbyt zajęty styl życia zostawił wiele opcji na fast food. Stany Zjednoczone, z całą ich wspaniałą technologią stworzyły społeczeństwo przekarmione, niedożywione, i osoby otyłe. W niedawnym badaniu przeprowadzonym przez Rubena Rumbauta, socjologa, na którego pracę powoływały się badania przeprowadzone przez Krajową Radę Badań [NRC] i Instytut Medycyny, okazało się, że pomimo ogólnie wyższych wskaźników ubóstwa, dzieci imigrantów z krajów rozwijających się miały lepsze zdrowie niż dzieci amerykańskie, ale im dłużej przebywały w Ameryce, ich zdrowie pogarszało się do poziomu dzieci amerykańskich. Kiedy się asymilują, diety i nawyki żywieniowe dzieci imigrantów zmieniają się, powodując pogorszenie się ich zdrowia. Ich porzucone rodzime jedzenie i nawyki były o wiele lepsze niż przeciętnego amerykańskiego dziecka.

Yin /Yang i Pięć Elementów

Każdy aspekt chińskiej kultury opiera się na zasadach starożytnej filozofii Yin i Yang i Pięciu Elementach. Tę filozofię napisano w pierwszym klasyku chińskiej filozofii zwanym I Ching albo Księgą zmian [Book of Changes], który ma ponad 3.000 lat.

Taoizm, konfucjanizm, chińska medycyna, chińskie malarstwo krajobrazowe, geomancja, Feng Shui, wewnętrzne i zewnętrzne sztuki walki, taniec, muzyka i kuchnia, wszystkie maja podstawy na tych zasadach kontrastu, równowagi, harmonii i zmiany.

W chińskiej medycynie pięć tsang lub stałe organy wiążą się z pięcioma elementami i pięcioma smakami:

– gorzki wiąże się z sercem i jest elementem ognia

– słodki ze śledzioną i jest elementem ziemi

– kwaśny z wątrobą i jest elementem drewna

– ostry z płucami i jest elementem metalu, i

– słony z nerkami i jest elementem wody.

Zdrowy posiłek powinien łączyć w sobie każdy z tych smaków, co stymuluje każdy z tych odpowiadających im narządów. Uważa się, że nadmierna stymulacja któregoś z tych narządów, albo jej brak, mogą doprowadzić do nierównowagi w relacjach tych organów wewnętrznych. Ta nierównowaga może w końcu doprowadzić do choroby.

Typową nierównowagę, jaką często widzi chiński lekarz, jest drewno pokonujące ziemię. To oznacza, że Qi wątroby jest silniejsze od Qi śledziony, i narusza zdrową równowagę między obu narządami. To objawia się symptomami słabego trawienia, bólem brzucha, słabym apetytem, gazami, poczucie pieczenia w brzuchu, nerwowością, szybką złością, kwasowością żołądka, zawrotami głowy, wrzodami i być może przepukliną roztworu przełykowego. Dietetycznym rozwiązaniem tego problemu jest mniejsza konsumpcja kwaśnych produktów takich jak pikle, cytrusy, wino, ocet i pomidory, gdyż kwaśne produkty nadmiernie stymulują wątrobę, przez co tworzą większą nierównowagę między wątrobą i żołądkiem / śledzioną, drewnem i ziemią. Ale to nie oznacza, że powinno się jeść więcej słodyczy.

Pokarmy zimne i surowe, toksyny i post

Innym zakazem dietetycznym jest konsumpcja produktów zimnych i surowych. Obraz układu trawiennego w chińskiej medycynie jest taki, że żołądek jest wielkim kotłem, a podbrzusze jest ogniem gotującym jedzenie w kotle. Trawienie pokarmu to gotowanie go w żołądku, co rozkłada pokarm by stał się łatwiej strawnym. jeśli pokarm jest surowy, to żołądek musi go ugotować.

Kiedy pokarm jest już ugotowany, to jest łatwiej trawiony i przyswajany przez organizm. Jeśli jest zimny, organizm musi najpierw go podgrzać, żeby go ugotować. To daje więcej pracy układowi trawiennemu, i wyczerpuje Qi żołądka, tak że jest go za mało. powszechne jedzenie zimnych i surowych pokarmów gasi ogień w podbrzuszu, i pokarm w żołądku jest niestrawiony i nieprzetworzony.

Przechodzi do następnego narządu, który nie może wchłonąć żadnych z substancji odżywczych w pokarmie, bo nie został rozłożony tak by go wykorzystać. Bez substancji odżywczych nie może wytworzyć się nowa krew i Qi dla organizmu, i wszystkie inne jego narządy i układy tracą równowagę. Zasadniczo organizm jest głodzony, mimo że produkty zostały skonsumowane. Jako chiński lekarz obserwowałem to, że pacjenci z zaburzeniami trawiennymi mają bardzo zimne podbrzusza, kiedy reszta ciała jest stosunkowo cieplejsza.

Kiedy byłem dużo młodszy, zanim zostałem chińskim lekarzem, eksperymentowałem z wielu różnymi dietami i pokarmami. Przez 15 lat byłem wegetarianinem, przez kilka lat jadłem mikrobiotycznie, i przez kilka miesięcy próbowałem całkowicie surową dietę. Pościłem również tylko na wodzie, byłem na mono-diecie brązowego ryżu, albo tylko na soku. Chciałem więcej dowiedzieć się o moim organizmie i jak się zmieniał i jak reagował na różne pokarmy, różne ich ilości i różne diety.

Chciałem także dowiedzieć się o zdolności organizmu albo potrzebie oczyszczania się z toksyn, albo ile energii mogło się wytworzyć przy tych różnych dietach. Doświadczenia doprowadziły mnie do wniosku, że najzdrowsza dieta i sposób gotowania / jedzenia polega na równowadze pokarmów, która dawała organizmowi najlepszą możliwość trawienia i wchłaniania wszystkich jedzonych przeze mnie substancji odżywczych. Kiedy jadłem skoncentrowane albo bardzo bogate produkty, nie mogłem ich strawić. Kiedy pościłem, wytrącałem organizm z równowagi i niszczyłem układ trawienny.

Kiedy byłem na całkowicie wegetariańskiej albo surowej diecie, śledziona stała się tak niedożywiona, że poważnie się rozchorowałem. Mój system odpornościowy był tak osłabiony, że co dwa tygodnie się przeziębiałem. Wtedy osiągnęły dno moje alergie. Stosowanie przez pewien okres bardziej zrównoważonej diety przywróciło organizm do harmonii i zdrowie wróciło z silniejszym systemem odpornościowym.

Wielu ludzi ma obsesję na punkcie oczyszczania organizmu jako metody osiągnięcia dobrego zdrowia. Idea za tym poglądem jest taka, że trucizny z pokarmu albo organizmu przeszkadzają ścieżce do zdrowia, więc najlepszym sposobem oczyszczenia go jest picie ogromnych ilości wody, post, albo lewatywa. To może działać chwilowo, ale jeśli organizm musi pozbyć się jakichś niechcianych substancji lub toksyn, może to łatwo zrobić jeśli jest równowaga, bo toksyny nie będą się gromadzić jeśli organizm jest w harmonii.

Organizm posiada mądrość, którą łatwo może zepsuć umysł. Jeśli nauczymy się słuchać organizmu, a nie umysłu, to wtedy będziemy dokonywać prawidłowych wyborów żywieniowych. Jeśli nie mamy równowagi, to będziemy mieć zachcianki na trucizny i nałogi. Każdy pokarm może stać się trucizną kiedy konsumujemy go za dużo. To przeciąży te narządy wewnętrzne, które wiążą się z i niszczą równowagę synergiczną innych narządów.

Klasyfikacja pokarmów

Zanim omówimy zrównoważoną dietę, musimy poznać klasyfikację pokarmów. Tak jak wszystkie zioła w chińskiej medycynie, pokarmy mają pewne właściwości i działają na organizm.

Pokarmy dzieli się według ich

– smaku: słodkie, kwaśne, gorzkie, ostre i słone,

– narządów lub meridiany na które wpływają: śledziona, płuca, nerki, wątroba i serce,

– ich właściwości energetycznych: zimne. chłodne, neutralne, ciepłe i gorące,

– specyficznego działania: moczopędne, tonujące Qi, tonujące krew, ściągające, chłodzące, zatrzymujące krwawienie.

Ogólnie mówiąc, jedzone przez nas pokarmy nie są tak mocne jak chińskie zioła. Dobra dieta działa jak ogólny mechanizm by zachować równowagę w organizmie, zaś zioła działają bardziej specyficznie by wyleczyć dolegliwość. Dlatego przedawkowanie szczególnego pokarmu prawdopodobnie nie wywoła nieodwracalnej szkody w organizmie. Ale jedzenie odpowiednich pokarmów kiedy nie mamy równowagi, albo mamy specyficzne dolegliwości, może wzmocnić i pomóc je wyleczyć.

– Większość warzyw jest z natury chłodna lub zimna. Skoro nie są mobilne i nie są zwierzętami, wywierają chłodzący wpływ na organizm.

– Zboża są raczej neutralne lub chłodne.

– Owoce są raczej zimne lub chłodne. Ponieważ zwykle są sezonowe na wiosnę i latem, często chłodzą organizm kiedy jest ciepło albo gorąco.

– Owoce tropikalne chłodzą bardziej niż te z chłodniejszych regionów.

– Ogólnie – najlepiej jest jeść owoce sezonowe rodzime dla regionu w którym żyjemy.

Ale dzięki lepszego transportu jest teraz proste i tanie zdobywanie produktów, które są nie tylko z innych części świata, ale produktów poza sezonem. Innymi słowy, można dostać owoce z tropików w zimie.

To może wydawać się wspaniałym wybrykiem natury, ale może być katastrofą dla twojego zdrowia, bo napędzasz swój organizm pokarmami z jednej pory roku kiedy on funkcjonuje w innej.

Ryby są chłodne i mają energię neutralną. Choć są żywymi kreaturami mającymi krew, środowisko w którym zyją jest zimne. Nie są ciepło-krwiste jak ssaki.

Drób i czerwone mięso są raczej ciepłe lub gorące. Mięso ssaków jest ciepłe do gorącego bo są one czerwono-krwiste, mobilne, i mają większą świadomość niż ryby.

Najgorętszym mięsem jest jagnięcina lub dziczyzna.

Wołowina i wieprzowina są ciepłe, tak jak kurczak.

Dzikie zwierzęta są gorętsze niż domowe, na przykład dzik jest gorętszy od wieprzowiny, a dziczyzna jest gorętsza od jelenia.

Jaja i produkty mleczne są ciepłe. Płodne [fertile] jaja są cieplejsze od niepłodnych. Kozie mleko jest cieplejsze od krowiego. Owcze mleko jest cieplejsze od krowiego, ale nie tak ciepłe jak kozie.

Zmienianie właściwości pokarmów i neutralizowanie toksyn

Często mamy dylemat jedzenia szczególnego pokarmu bo ma dużą wartość odżywczą, ale jego działanie albo natura może być zbyt zimna albo zbyt toksyczna dla organizmu. Czasem pokarm może być zbyt niestrawny. Najlepszym sposobem zmiany pokarmu by stał się bardziej przyjazny dla organizmu jest ugotowanie go.

Gotowanie można uważać za formę wcześniejszego trawienia pokarmu zanim go jemy. To pomaga rozłożyć go na taką formę, żeby organizm mógł łatwo wchłonąć jego substancje odżywcze. To pomaga także zniszczyć pewne szkodliwe bakterie takie jak salmonella czy robaki, które mogą mnożyć się w naszych jelitach. Gotowanie pomaga również podgrzać pokarmy raczej chłodne lub zimne z natury. Mimo że to nie całkowicie zmienia jego charakter, to pomaga zmniejszyć jego skutki.

Ale kiedy gotujesz coś zimnego z przyprawami lub ziołami, to pomagasz zneutralizować niektóre ze szkodliwych skutków zimna tego produktu. Na przykład tofu jest bardzo zimne. W niektórych kulturach ludzie lubią jeść go na surowo. Kiedy gotujesz tofu ze świeżym imbirem, większość szkodliwych skutków zimna zostaje zneutralizowana, bo imbir jest gorący.

Mięso i ryby często zawierają toksyny ze źródeł zewnętrznych takie jak bakterie, robaki albo hormony. Wewnętrznie toksyny mogą również powstawać z powodu szoku zabijania. te toksyny można zneutralizować stosując w gotowaniu alkohol i imbir.

Kiedy ludzie jedzą sushi, jedzenie piklowanego imbiru nie tylko oczyszcza podniebienie, ale również podgrzewa zimno surowego sushi. Chrzan wasabi używa się do zabicia wszystkich robaków występujących w surowej rybie.

Pacjentom z problemem trawiennym często radzę by nie jedli zbyt dużo owoców. Owoce maja raczej dużą zawartość cukru, i pacjenci lubią jeść je na surowo. Jeśli chcą jeść owoce, radze im je gotować. Można upiec jabłko albo zjeść ciepłe smażone jabłka / sos jabłkowy, Często odpowiadają mówiąc, że gotowanie niszczy wit. C. To może być prawda, ale według mnie nie wymagają tak dużych dawek wit. C, i jeśli jedli surowy owoc, to ich trawienie byłoby zbyt słabe by wchłonąć witaminę.

Poza tym, wit. C jest bardzo zimna i raczej pogarsza stan osłabionej śledziony. Jedynym owocem którego jedzenie na surowo doradzam jest papaja. Jest dobra dla trawienia i pomaga w eliminacji. banany są bardzo zimne i zjedzenie jednego to jak zjedzenie kostki lodu. Nawet ugotowany banan jest dalej zimny.

Napoje

Jednym z moich pierwszych zadawanych pytań nowemu pacjentowi jest czy on / ona pije kawę. Zawsze usiłuję namówić pacjenta do niepicia kawy, bo jest tak potężnym stymulantem. Uważam ja za jeden z najpotężniejszych legalnych narkotyków. Nie tylko bezpośrednio pobudza mięsień serca, ale szybko pobudza nadnercza do uwalniania cukru z wątroby by wzmocnić energie organizmu. Tak naprawdę kawa nie ma żadnych wartości odżywczych.

Siedzące na nerkach gruczoły nadnercza otrzymując energię z nerek. Ciągła stymulacja nadnerczy osłabi nerki i wywoła u nich nich zaburzenia. Dla mnie jest to bardzo widoczne kiedy słucham tętna pacjenta jeśli on / ona pije kawę.

Kawa może naprawdę zmienić tętno człowieka, i jeśli to może zrobić substancja, to nie powinno się jej używać codziennie. Próbuję przestawić pacjentów na herbatę. Ona zawiera kofeinę, ale jest mniej szkodliwa dla równowagi organizmu. Kawa również wytwarza w organizmie ciepło. Kiedy pijesz kawę, to pijesz istotę ciepła. Jest palona, a następnie parzona ciepłem. Jeśli pacjent ma dolegliwość cieplną, raczej ja pogarsza. To zaostrza ból gardła, wywołuje stan zapalny wysypki skórnej, i podnosi gorączkę.

Herbata jest chłodna i lekko pobudza. Lekarze zalecali jej picie bo ma pewne właściwości przeciwnowotworowe. Jeśli jesteś kobietą z historią mięśniaków w rodzinie, ważne jest nieprzyjmowanie kofeiny. Nie możesz pić kawy, herbaty i drinków zwierających dużo kofeiny, i nie możesz w ogóle jeść czekolady. nie zalecam pacjentom picia herbat ziołowych, bo one także są formą leków.

Jeśli pije się je dowolnie nie mając wiedzy o ich działaniach, to mogą pogorszyć dolegliwość. Na przykład herbata miętowa jest powszechnym napojem. Jest ostro-chłodna i ma wpływ uspokajający. Jeśli pacjent z osłabioną śledzioną, który jest również słaby w yang, pije herbatę miętową, to jej szkodzi.

Zbyt często w Ameryce, kiedy idziesz do restauracji, pierwszym działaniem kelnera jest postawienie przed konsumentem szklanki lodowatej wody. Jedzenie zimnego lub mrożonego pokarmu takiego jak lody ochłodzi ogień trawienny w podbrzuszu i wywoła słabe trawienie.

Napoje gazowane i inne rodzaje napojów nie są zdrowe dla śledziony i trawienia: piwo i woda gazowana są złe dla śledziony i żołądka. Fakt że często są zimne, wypijane w dużych ilościach, i są gazowane, to czynniki wpływające na osłabienie śledziony. Często widzę pacjentów pijących napoje gazowane z opuchniętą śledzioną, opuchniętym językiem i opuchniętą twarzą.

Istnieje duża kontrowersja w kwestii alkoholu. Często perswaduję pacjentom by przestali pić alkohol, bo ryzyko dla zdrowia przekracza jego korzyści. Jest szczególnie niszczący dla kobiet. Alkohol bardzo szybko podnosi poziom estrogenu, a tym samym zwiększa narażenie kobiety na estrogen. To zwiększa ryzyko raka piersi i narządu reprodukcyjnego. Dla mężczyzn nie jest tak krytyczny.

Mimo że udowodniono, że jeden lub dwa drinki dziennie są dobre dla serca, to są złe dla wątroby. Tak więc będziesz handlował rodzajami chorób z jakimi masz do czynienia. Jest interesujące, że piwo jest bardziej szkodliwe dla śledziony / żołądka niż dla wątroby, ponieważ jest zimne i gazowane, i ponieważ jest spożywane w większych ilościach ze względu na niższą zawartość alkoholu, niż wino czy napoje alkoholowe. Wino jest gorsze dla wątroby, bo jest kwaśne. Ponieważ wątroba reaguje na kwasowość, większe pobudzanie wątroby powoduje szkody i czyni wątrobę zbyt przepracowaną.

Kiedy jesteś przeziębiony

Kiedy jesteś przeziębiony musisz jeść inaczej niż kiedy jesteś zdrowy. Jedzenie nieodpowiednich pokarmów pogorszy przeziębienie i przedłuży dolegliwość. Często wykrywałem, że uboga dieta prowadzi do obniżonego układu odpornościowego i przeziębień. jednym z częstych objawów nadchodzącego przeziębienia jest zmiana w wypróżnianiu. Jeśli jesteś regularny i nagle dostajesz biegunki albo konstypacji, to powinno ci podpowiedzieć, że jesteś podatny na przeziębienie, albo właśnie je łapiesz. Płuca są pierwszą linią obrony organizmu i zwykle pierwszym narządem napotykającym na patogeny zewnętrzne. Siostrzanym narządem dla płuc jest jelito grube.

Zawsze kiedy patogen zewnętrzny atakuje płuca, ich siostrzany organ także znajdzie się pod jego wpływem, i dlatego wystąpi zmiana w wypróżnianiu. Czasem z powodu ubogiej diety i słabego trawienia, przeziębienie może wejść bezpośrednio do żołądka i pominąć płuca. Wtedy doświadczysz wiele problemów żołądkowych i objawy takie jak zawroty głowy, wymioty, biegunka i utratę apetytu.

Kiedy jesteś przeziębiony najlepiej jest nie jest niczego co cię osłabia. Powinieneś unikać alkoholu, rafinowanego cukru, produktów mlecznych, kawy, czekolady, smażonych w głębokim oleju pokarmów i owoców morza. Alkohol, rafinowany cukier i produkty mleczne wytwarzają duże ilości śluzu. kawa, czekolada i smażone produkty wytwarzają ciepło w organizmie i są szczególnie złe jeśli boli cię gardło, masz kolorowy śluz, kaszel lub gorączkę.

Owoce morza są ciepłe i wytwarzają gazowe ciepło w organizmie i trzeba ich unikać w każdej dolegliwości cieplnej i infekcji.

Witaminy i suplementy

Kiedy Linus Pauling ogłosił, że wit. C jest panaceum na wszystko, od zwykłego przeziębienia do raka, witaminy i suplementy stały się mialiardowo-dolarowym przemysłem.

Często stosujemy witaminy i suplementy, z nadzieją, że wystrzyżemy się przyszłych chorób i dolegliwości. Nie znamy naprawdę czy ich potrzebujemy, ale czujemy, że to jest pewnego rodzaju ubezpieczenie zdrowotne. Co tydzień nowe badania wykazywały, że codzienne dawki tej czy tamtej witaminy zmniejszą ryzyko jakiejś choroby czy dolegliwości.

Organizm powinien móc wyłapywać lub wytwarzać każdą niezbędną witaminę i minerał z przyjmowanych przez nas pokarmów. jedyną witaminą której nie produkujemy jest wit. C. Jeśli nasze trawienie jest dobre, nie musimy przyjmować żadnych dodatkowych witamin ani suplementów. Jeśli je przyjmujemy, to nasz organizm nie musi już ich wytwarzać, bo uczy się polegać na źródle zewnętrznym. Dlatego jego zdolność produkcji witamin odcina się i organizm staje się całkowicie uzależniony od źródeł zewnętrznych. Występuje osłabienie układu trawiennego i zdolność wytwarzania Qi i osłabia się krew.

Niektóre witaminy mają różny energetyczny wpływ na energię organizmu.

Wit. C jest bardzo zimna, jak również kwaśna. Jej nadmiar uszkodzi ogień w żołądku, jak również ścianki żołądka. Wykazano także, że w mega-dawkach niszczy zęby.

Wit. B wytwarza ciepło w organizmie. Nadmierne spożycie spowoduje wypłukanie niacyny. Nie zaleca się jej w przypadku infekcji lub przeziębienia.

Przyjmowanie zbyt wielu witamin i suplementów kiedy nie są potrzebne może również wytrącić organizm z równowagi. Moja rada: nie przyjmuj witamin ani suplementów, chyba że naprawdę wiesz że masz ich brak, albo że potrzebujesz je z uwagi na szczególną sytuację zdrowotną. Na przykład jeśli masz anemię, na pewno powinieneś przyjmować suplement lub zioła, ale musisz podjąć leczenie by skorygować powód tej dolegliwości. Ponadto nie powinieneś polegać jedynie na przyjmowaniu suplementu by wyleczyć tę dolegliwość.

Wegetarianizm a jedzenie mięsa

W latach 1990 bardzo modny stał się wegetarianizm i zaniechanie konsumpcji czerwonego mięsa. Większość ludzi została wegetarianami albo została tak wychowana z powodów zdrowotnych.

Jako lekarz chińskiej medycyny leczę wielu pacjentów wegetarian, i odkrywam, że niemal każdy z nich ma braki we krwi i Qi. Cierpią także na słabe trawienie spowodowane dietą. Ponadto ich organizm nie jest zdolny wchłaniać wszystkich substancji odżywczych z pokarmu. Dla większości, tłuszcz i cholesterol w pokarmie nie były powodem przejścia na wegetarianizm. Ironiczne jest to, że ci ludzie zostali wegetarianinami z powodów zdrowotnych, ale w rzeczywistości szkodzą swojemu zdrowiu.

Jednym z najczęstszych dolegliwości kobiet wegetarianek jest albo amenorrhea (brak miesiączki), albo anemia. U mężczyzn powszechną dolegliwością jest brak witalności, albo brak Qi. Zarówno u kobiet jak i u mężczyzn te dolegliwości objawiały się bladą, żółtawą karnacją, matową skórą, obrzękłymi oczami, obrzękłą twarzą, bladym i obrzękłym językiem i ‚odbiciem’ na nim zębów, zmęczeniem i wrażliwością na zimno.

Kiedy radzę pacjentom by włączyli do diety czerwone mięso, ich kondycja zmienia się zupełnie. Choć nie opowiadam się za całkowitym mięsożerstwem, czuje iż mięso ma miejsce w naszej diecie.

Mięso ma większą siłę życiową niż warzywa, i powinno się rozważyć konsumpcje mięsa jako rodzaju ziół lub leku. Powinno się je używać do wyleczenia i podtrzymania organizmu. Raz na jakiś czas jem organiczne czerwone mięso, mimo że wolę go nie jeść w ogóle. Kiedy mieszkałem w Azji, miałem okazję odwiedzać wiele świątyń i spotykać wielu zakonników [monks]. Kiedy przypominam sobie te przeżycia, pamiętam iż nigdy nie spotkałem naprawdę zdrowego zakonnika. Skoro medytacja wykorzystuje energie trawienne, kombinacja bycia wegetarianinem i zakonnikiem była podwójnym ciosem dla zdrowia organizmu. (zob. Kiedy masz wysoki cholesterol).

Żywność przetworzona a organiczna

W połowie lat 1990 w Skandynawii przeprowadzono badania na temat wpływu żywności organicznej na organizm. Wyniki pokazały, że mężczyźni na diecie organicznej mieli większą liczbę plemników niż na nieorganicznej. To badanie wykazało także, że liczba plemników nieustannie spadała od lat 1950. Można tylko wnioskować, ze nieorganiczna żywność stanowi zagrożenie dla zdrowia, ale również dla ludzkości.

Kiedy masz choroby skóry

Kiedy masz problem dermatologiczny taki jak wysypka lub zatrucie dębowe [poison oak], ważne jest stosowanie prostej diety, aż sytuacja ulegnie poprawie. Dieta ta jest bardzo podobna do zalecanej w przypadku przeziębienia. Należy unikać pokarmu wytwarzającego ciepło w organizmie i ostrych pokarmów pogarszających chorobę skóry. Do nich nalezą: kawa, czekolada, produkty smażone na głębokim oleju, ostro przyprawione i owoce morza. Należy unikać również produktów wywołujących wilgoć w organizmie: nadmierne zimne napoje i alkohol. jeśli jest to dolegliwość taka jak kandida [candida albicans], należy unikać wszelkich cukrów, słodyczy, owoców, soków, pieczarki, mleka i produktów mlecznych, oraz produktów frmentowanych takich jak sos sojowy, chleb na drożdżach, alkohol, ser i resztek jedzenia.

Kiedy masz cukrzycę

Najważniejsze jest utrzymanie zrównoważonego poziomu cukru, tego trzeba absolutnie przestrzegać. Każda zmiana musi zostać uregulowana i doprowadzona do równowagi poprzez insulinę.

Dlatego ważne jest by nie jeść cukru, pokarmów go zawierających, ani tych które łatwo przekształcają się w cukier. Każde większe spożycie cukru natychmiast wywoła stres w organizmie, i będzie wymagał dawki insuliny by go zmetabilizowac. Natomiast zbyt dużo insuliny również wywołuje stres.

A zatem ważne jest zachowanie stałej równowagi. Biały cukier, nieprzetwarzany cukier, miód i syrop klonowy, dla diabetyka są takie same, wszystkie wymagają insuliny to zmetabolizowania. Musisz być bardzo ostrożny w kwestii diety i znać produkty. Cukrzyca w późniejszym wieku dotyka osoby na skutek nieodpowiedniej diety zawierające duże ilości cukru. Są uzależnieni od cukru jakby był narkotykiem, i trudno jest zmienić przyzwyczajenia cukrowe nawet zagraża on życiu. Późna cukrzyca często prowadzi do neuropatii obwodowej [peripheral neuropathy], czyli drętwienie rąk i nóg, a następnie do amputacji. Żeby tego uniknąć diabetyk musi być aktywny fizycznie i prowadzić zupełnie inny styl życia.

Kiedy jesteś w ciąży

Ważne jet by nie być wtedy wegetarianką. Często wegetarianki są nieświadome nierównowagi w diecie, i jeśli brakuje im substancji odżywczych, tworzący się płód może być zdeformowany albo urodzić się chory i słaby. W rozwijających się krajach gdzie występuje głód, całe pokolenia są słabe bo brakuje im odpowiednich substancji odżywczych, z uwagi na nieodpowiednie odżywianie się w czasie ciąży.

Kiedy masz wysoki cholesterol

Jeśli masz problem z wysokim cholesterolem, to ważne jest monitorowanie spożycia tłuszczu i zrównoważenie kondycji aktywnością fizyczną. Twoja dieta powinna być bardziej wegetariańska, i pozwala się jedynie na małą rybę i małe ilości kurczaka bez skóry. Do gotowania powinieneś używać tylko małej ilości wysokiej jakości oliwy z oliwek. Oleje powinny być z pierwszego tłoczenia [i tłoczone na zimno]. Upewnij się by olej był świeży i nie starszy niż 1 rok. Zjełczały olej jest bardzo rakotwórczy.

Żeby zrekompensować używanie mniejszej ilości oleju w gotowaniu, używaj wody, albo jeszcze lepiej, gotuj na parze. Trzymaj się z daleka od produktów mlecznych takich jak ser, mleko, masło i jogurty.

Nawet chude produkty mleczne zawierają nieco tłuszczu. Substytutu produktów mlecznych takie jak margaryna są bardziej szkodliwe dla organizmu niż masło, bo olej jest utwardzony i trudniejszy ro rozkładu. Nie jedz niczego smażonego na głębokim tłuszczu. Ciastka i słodycze są twoim największym wrogiem. Musisz czytać naklejki na każdym gotowym produkcie i trzymaj się z daleka od junk foodów. Inaczej mówiąc, musisz częściej gotować dla siebie i rzadziej jeść poza domem.

Podsumowanie

To była destylacja moich doświadczeń z dietą i zdrowiem. Pomysły są często zaskakujące i sprzeczne z zachodnimi pomysłami żywieniowymi. Chociaż celem jedzenia jest podtrzymywanie życia, to ważne jest by uświadomić sobie, że żywienie nie jest jedynym czynnikiem do rozważenia. Wpływ pożywienia na organizm jest ogromny i głęboki.

The Chinese Diet: The Path to Harmony and Good Health

Martin Inn L.Ac., O.M.D.

Źródło: http://www.iritaichi.org/The_Chinese_Diet.pdf

Tłum. z j. ang. Ola Gordon.

Tags : , , , , , , ,

Komentowanie zamknięte.