Najnowsze

Opublikowano Czerwiec 19, 2013 Przez a303 W Cytaty, Dziennikarstwo śledcze, Samoobrona w infowar, Świat, Zdrowie

Boliwia: wszystkie restauracje McDonald’s zamknięte

tocix mcdoAmerykańska korporacja, zajmująca się sprzedażą fast foodów – pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu – musiała wycofać się z Boliwii. Powód – Boliwijczycy nazbyt cenią swoje żołądki. Chcą być pewni, że spożywane przez nich potrawy są właściwie przygotowane z produktów nieprzetworzonych. Poza tym uwielbiają własne dania.

Mimo, że restauracje McDonlad’ istniały w Boliwii od 14 lat, to jednak do tej pory nie były w stanie pozyskać zadowalającej liczby klientów. Stosunkowo niska cena nie była w stanie skusić rdzennej ludności do jedzenia Big Maców.

Osiem dużych restauracji m.in. w miastach: La Paz, Cochabamba i Santa Cruz de la Sierra, od dziesięciu lat przynosiły straty. Małe restauracje McDonald’s przestawały zwykle istnieć po 4-5 latach.

Menadżerowie jednej z najpopularniejszej sieci fast-foodów zastanawiali się, dlaczego pomysł z McDonaldem „nie wypalił” akurat w Boliwii. Ich koledzy z marketingu nakręcili na ten temat film dokumentalny. Wypowiadali się w nim kucharze, dietetycy, historycy i pedagodzy. Film miał obnażyć ponurą rzeczywistość dotyczącą przygotowywania żywności i filozofię jedzenia McDonald.

Eksperci stwierdzili, że Boliwijczycy nie zaakceptowali tego typu żywności dlatego, że „bardziej szanują swoje ciała”. Cenią jakość pożywienia i nie chcą mieć żadnych problemów żołądkowych. Uważają że zbyt szybko przygotowany posiłek nie jest wart zjedzenia. Są oni przede wszystkimi smakoszami dobrze przygotowanych, lokalnych potraw. Unikają przetworzonego mięsa i zaawansowanych technologii spożywczych. Nie akceptują „ulepszaczy,”„zapychaczy” itp.

Jak widac, duzo zalezy od nas samych. Wystarczy nie dac Bestii zrec i sama zdycha. Jesli przestaniemy kupowac toksyczne paskudztwa u McDonalda, pic tlusta lura w Star-zbukach czy wsuwac herbatniki z soja GMO i zatykajaca tetnice margaryna, pic Coke na syropie skrobiowym to nie tylko bedziemy zdrowsi ale i, dzieki prawom wolnego rynku ( uszanowania dla Misesa ), wiele niesolidnych, ob-żydliwych firm pójdzie z torbami. Wtedy kto madry otwoży pijalnie soków owocowych slodzonych polskim miodem i bedzie zdrowo, pozytecznie i zyskownie.

Źródło: The Nature, AS.

Tags : , , ,

Komentowanie zamknięte.