Najnowsze

Opublikowano Kwiecień 23, 2014 Przez polonuska W Zdrowie

Jak bazylia powstrzymuje proces starzenia

z10592570Q,BazyliaBazylia jest aromatyczną rośliną wykorzystywaną jako zioło kulinarne od zamierzchłych czasów w celu dodania jej cenionego zapachu do szerokiej gamy potraw. Zdobyła uznanie w wielu kuchniach regionalnych świata poprzez szerokie stosowanie pesto – mieszanka bazylii, orzeszków piniowych i parmezanu.

Bazylia, nazywana przez fachowców ocimum basilicim, pochodzi z ciepłego klimatu tropikalnych rejonów Azji. Jest ona przebogatym źródłem przeciwutleniaczy, do tego pełnym istotnych składników odżywczych. Stosowanie bazylii niesie ze sobą szeroki wachlarz korzyści zdrowotnych. Zdobyła uznanie między innymi za swoje wyjątkowe właściwości antybakteryjne, przeciwmikrobowe i zapobiegające starzeniu. Bazylia pomaga zwalczać poważne stany chorobowe – a do takich zaliczamy np. cukrzycę typu 2 – poprzez kontrolowanie poziomu cukru we krwi, a nawet ma swój udział w walce z nowotworem, dzięki aktywnym związkom fenolowym obecnym w zielu bazylii.

Fenole są grupą związków organicznych występujących głównie w owocach i warzywach. Głównymi fenolami obecnymi w bazylii są flawonoidy, a konkretnie wicenina, orientyna, eugenol i antocyjany. Wszystkie one odgrywają ważną rolę ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne. Chociaż wciąż trwa debata na ten temat wśród naukowców, większość z nich uważa, że przeciwutleniacze zajmują istotną pozycję pośród wybitnych właściwości ziela bazylii w zapobieganiu nowotworom.

Czy bazylia pomaga zachować młodość?

Bazylia jest wykorzystywana w systemie medycyny indyjskiej (Ajurweda) od co najmniej setek lat, w związku z tym jej wpływ na stan zdrowia obserwowano przez bardzo długi czas. Nie jest zaskoczeniem, że nowsze badania przeprowadzone na Poona College of Pharmacy w Maharasztrze w Indiach wykazały, że bazylia chroni organizm przed przedwczesnym starzeniem.

Naukowcy odkryli – choć można powiedzieć, że tylko potwierdzili – skuteczność bazylii w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami. Flawonoidy bazylii powstrzymywały wolne rodniki od powodowania znacznych szkód w organizmie. Dr Vaibhav Shinde, prowadząca zespół, stwierdziła, iż badania jasno wykazały, że ziele bazylii utrzymuje cechy młodości i działa już na poziomie komórkowym. Według niej wyniki utrzymują w mocy tradycyjne stosowanie bazylii w systemie medycyny ajurwedyjskiej. Nie tylko ona, ale też wielu innych ekspertów uważa obecnie, że bazylia jest rośliną rzeczywiście powstrzymującą proces starzenia.

Antybakteryjne właściwości bazylii są równie dobrze udokumentowane, lecz w tym przypadku mówimy tu o jej olejkach eterycznych, a nie obecności flawonoidów. Wyniki badań opublikowane w 2003 roku w lipcowym wydaniuJournal of Microbiology Methods pokazują, że olejki eteryczne bazylii były w stanie zatrzymać rozwój bakterii szczepów Staphylococcus, Enterococcus i Pseudomonas już w początkowym stadium. Powyższe odmiany chorobotwórczych bakterii nie tylko stały się wszechobecne, ale również niosą ze sobą ryzyko dla zdrowia, ponieważ są odporne na leczenie powszechnie stosowanymi antybiotykami.

Co więcej, analiza wniosków z kilku badań opublikowanych w czasopiśmie Food Microbiology z lutego 2004 r. dowiodła, że mycie żywności w roztworze zawierającym choćby 1% bazylii, powoduje zmniejszenie liczby występowania drobnoustroju Shigella (odpowiedzialnego za czerwonkę), wywołującego biegunkę, co z kolei może potencjalnie prowadzić do rozleglejszego uszkodzenia przewodu pokarmowego.

Autor: P.Simard

Źródło:

http://www.naturalnews.com/040934_basil_Ayurvedic_medicine_healthy_herbs.html
http://srirad0675.hubpages.com/hub/Health-benefits-of-basil
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=85
http://www.precisionnutrition.com/healthy-basil
http://www.naturalnews.com/034870_Holy_Basil_tulsi_antioxidants.html

Za:http://faktydlazdrowia.pl/jak-bazylia-powstrzymuje-proces-starzenia/

Tags : , , ,

Komentowanie zamknięte.