Najnowsze

Opublikowano Marzec 24, 2014 Przez Michal W Zdrowie

Apokalipsa zombie

Zombie – choroba mięsożerna

Chorobie mięsożernej poświęca coraz więcej uwagi na całym świecie, nie występuje ona często ale w dużym stopniu zagraża życiu i zdrowiu człowieka.

Poniżej eksperci medyczni przedstawią fakty  na temat przyczyn, profilaktyki, metod zakażenia i znanych sposobów leczenia choroby:

Choroba mięsożerna

a

W  październiku 2013 roku  w pobliżu Floridawaters pojawiły się przypadki choroby mięsożernej inaczej zwanej martwicze zapalenie powięzi, nastąpiły one po śmierci Henryka Konietzky spowodowanej  zakażeniem rzadką bakterią we wrześniu 2013 r. Ostatni znany, 27 przypadek choroby jest z zeszłego roku i dotyczy  Georga Klarka – mężczyznę w podeszłym wieku, który próbował zwalczyć  chorobę korzystając z pięciu różnych antybiotyków aby zabić tę samą bakterię która zabiła Henryka Konietzkego. Z około 27 przypadków choroby w 2013 roku odnotowano 9 zgonów spowodowanych bakterią vulnificus Vibrio – patogenu cholery.

Przyczyny choroby:

Martwicze zapalenie powięzi jest spowodowana przez infekcję bakteryjną z jednego lub więcej rodzajów szczepów. Istnieje wiele bakterii, które mogą powodować tą rzadką chorobę, są one znane przede wszystkim wśród Streptococcus pyrogenes, Staphylococcus aureus i Clostridium perfringens. Bakteria Vibrio vulnificus spotykana w słonej wodzie była odpowiedzialna za przyczynę choroby mięsożernej na Florydzie w 2013 roku.

a

Zakażanie się chorobą:

Aby doszło do infekcji bakteria musi dostać się do rany na ciele. Zdrowi ludzie zazwyczaj nie chorują (odnotowano jednak przypadki zakażeń pomimo braku widocznych ran i skaleczeń), wystarczające okazuje się też dokładne odkażenie rany. W przypadku osób z osłabionym układem odpornościowym spowodowanym prze cukrzycę, HIV lub starość, łatwo może dojść do zakażenia, szczególnie gdy rana jest zaniedbana.

Bakteria Vibrio vulnificus powoduje cholerę po zjedzenia surowych ostryg i  innych surowych skorupiaków, prowadzi to do wymiotów, biegunki i bólów brzucha. W przypadku gdy bakterie wejdą w otwartą ranę, powodują jej rozpad i owrzodzenie, a w ostateczności chorobę mięsożerną.

Objawy:

Gdy bakteria dostanie się do rany, zostają uwolnione toksyny i wszystkie zdrowe tkanki, w tym skóra, tłuszcz i mięśnie zostają uszkodzone, co prowadzi do martwicy. Zainfekowane rany powodują martwicze zapalanie powięzi  czego objawami jest zaczerwienienie, obrzęk i ból, fioletowy kolor skóry, pęcherze i objawy grypopodobne. Późniejsze etapy wykazują objawy takie jak gangrena, przebarwienia i łuszczenie skóry. Nieleczone prowadzą do wstrząsu toksycznego i ostatecznie śmierci w ciągu 24 godzin.

Leczenie:

Wczesne leczenie w przypadku choroby mięsożernej jest najważniejsze i zazwyczaj stosowane są duże dawki antybiotyków, aby zabić bakterie. W przypadku gdy pacjent osiągnął już wcześniejsze objawy i antybiotyki nie pomogły, potrzebna jest  interwencja chirurgiczna i zwykle kończy się to amputacją. Hospitalizacji i intensywna opieka lekarska jest zazwyczaj stosowana w przypadku wstrząsu i innych możliwych komplikacji podczas leczenia.

Grupy ryzyka:

Lekarze na ogół uważają wszystkie osoby o osłabionym systemie immunologicznym jako bardziej narażone na chorobę:

  1. Osłabiony układ immunologiczny z powodu infekcji, takich jak HIV,
  2. Osłabiony układ immunologiczny z powodu wad wrodzonych lub czynników naturalnych,
  3. Diabetycy,
  4. Nadużywających alkoholu i narkotyków,
  5. Osoby starsze,
  6. Pacjenci, którzy przeszli niedawno operację,
  7. Biorcy narządów przeszczepionych,
  8. Osoby z chorobami przewlekłymi.

Zapobieganie:

Jedyną znaną skuteczną metodą jest unikanie bakterii która występuje w brudnej wodzie lub organizmach żywych występujących na terenach bagiennych i słonowodnych, ponadto zaleca się:

– Mycie rąk dokładnie i często

– czyszczenie ran

– unikać ludzi z bólem gardła w celu uniknięcia objawów paciorkowca,

– stosować  antybiotyki w postaci maści na otarcia,

– nigdy nie przekłuwać pęcherzy skórnych,

– konsultować się z lekarzem w celu uzyskania informacji i natychmiastowego leczenia w przypadku rany wykazującej nietypowe objawy.

Powrót dżumy:

W grudniu 2013 r. około 32 osób zginęło na Madagaskarze przez powrót dżumy, eksperci obawiali się, że może ona  być silniejsza niż ostatnia epidemia, która uśmierciła jedną trzecią ludności Europy w średniowieczu.

Na wyspie było 84 przypadków podejrzanych o dżumę, 60 z nich uważało się za Dżumę płucną, która jest jeszcze groźniejsza, jest ona spowodowana przez bakterie Yersinia pestis, rozprzestrzenia się głównie przez zakażone pchły i małe gryzonie. Nie leczona dżuma płucna może zabić człowieka w ciągu 24 godzin.

Martwicze zapalenie powięzi – choroba mięsożerna.

Na Florydzie i w Georgie w roku poprzednim zostały zgłoszone dwa przypadki o martwiczym zapaleniu powięzi/ chorobie mięsożernej. Henry Konietzky zmarł  23 września, bakteria wywołująca cholerę wywołała ból na jego nodze podczas ustawiania pułapek w rzece. Ramiona i nogi Aimee Copeland zostały amputowano po rozwinięciu  się choroby mięsożernej, bionika ułatwia Alimee normalne funkcjonowanie.

Źródło:  http://au.ibtimes.com/articles/540628/20140226/zombie-apocalypse-2014-sadhu-prophetic-disease-link.htm#.Uy9VjxNF2t8

Michal KK

Tags : ,

Komentowanie zamknięte.