Najnowsze

Opublikowano Styczeń 6, 2016 Przez a303 W Zdrowie

Alzheimer – choroba karmiona cukrem

W 2013 na Alzheimera, ostrą formę demencji [1], zdiagnozowano 5.2 mln Amerykanów, i prognozuje się, że w 2050 liczba tych diagnoz wzrośnie 3-krotnie. [2,3] Ponad pół miliona Amerykanów na nią umiera rocznie, czyniąc ją trzecią główną przyczyną zgonów w Ameryce, tuż po chorobie serca i raku. [4,5]

Someone is erasing a drawing of the human brain. Conceptual image relating to dementia and memory loss. Digital illustration.

Biorąc pod uwagę to, że nie ma na nią lekarstwa i jest niewiele, jeśli w ogóle, skutecznych terapii, naprawdę ważne jest by zwrócić uwagę na profilaktykę, jeśli chce się uniknąć stania się daną statystyczną Alzheimera.

Dobra wiadomość jest taka, że styl życia: dieta, ćwiczenia i sen mają istotny wpływ na to ryzyko.

Jak zauważył dr Richard Lipton [6] z Albert Einstein College of Medicine gdzie prowadzi się badania nad zdrowym starzeniem, zmiana stylu życia „wygląda bardziej obiecująco niż badania nad lekiem do tej pory”.

Dieta bogata w cukier zwiększa ryzyko Alzheimera

Coraz więcej badań wykazuje, że nowoczesna dieta odgrywa istotną rolę w tak błyskawicznym zwiększeniu się zachorowalności na Alzheimera. Przetworzona żywność wydaje się być pozbawiona zdrowego tłuszczu, a jest bogata w cukier, i ta kombinacja wydaje się być istotą problemu.

Większość ludzi (zwłaszcza Amerykanów) jest na diecie z przetworzonej żywności, i to praktycznie gwarantuje iż dostajemy odwrotną proporcję węglowodanów i tłuszczów, nie wspominając o tym, że oba są typowo gorsze z uwagi na przetwarzanie i fałszerstwo.

Związek między cukrem i Alzheimerem wykryto po raz pierwszy w 2005, kiedy chorobę roboczo nazwano „cukrzycą typu 3”. Wtedy badacze wykryli, że mózg produkuje insulinę konieczną do przetrwania komórek mózgowych.

Toksyczne białko ADDL usuwa z komórek nerwowych receptory insuliny, tym samym czyniąc te neurony insulinoopornymi, a kiedy gromadzi się ADDL, zaczyna rozpadać się pamięć. Wcześniejsze badania także wykazały iż cukrzyca podwaja ryzyko Alzheimera.

Naukowcy znowu ostrzegają, że Alzheimer wydaje się ściśle wiązać z insulinoopornością. W niedawnym badaniu [7] naukowcy wykorzystali skany mózgu by ocenić 150 osób w średnim wieku, które miały ryzyko Alzheimera a nie wykazywały jej objawów na początku badania.

Jak czytamy w The Huffington Post [8]:

Skany mózgu wykazały, że większa insulinooporność wiązała się z mniejszą ilością cukru w kluczowych częściach mózgu, często dotkniętych Alzheimerem.

Insulina to hormon pomagający organizmowi wykorzystywać cukier z pokarmu, i albo przetwarza go na energię, albo go odkłada. Insulinooporność występuje kiedy reakcja organizmu na normalny poziom hormonu ulega zmniejszeniu, tworząc potrzebę większej ilości insuliny.

Jeśli nie masz tak dużo paliwa, nie będziesz tak dobry w pamiętaniu czegoś lub robieniu czegoś – powiedział główny autor badania Auriel Willette…

To jest ważne w przypadku Alzheimera, bo w okresie choroby następuje progresywny spadek ilości cukru we krwi wykorzystywanej w pewnych rejonach mózgu. Te rejony kończą coraz mniejszym tym wykorzystaniem.

Kiedy to nastąpi, jak mówią autorzy badania, pewne części mózgu nie mogą wykonywać złożonych procesów np. tworzenia pamięci.

Alzheimer i choroba serca mają wspólne czynniki ryzyka

Insulinooporność zwiększa także ryzyko choroby serca, dlatego nie dziwi to, że choroba serca wiąże się również z Alzheimerem.

Sztywność tętnic (miażdżyca) wiąże się z procesem charakterystycznym dla Alzheimera, a mianowicie tworzeniem się blaszek beta-amyloidu w mózgu. Według badacza Timothy Hughesa, [9] „proces starzenia naczyń może predysponować mózg do wzrostu gromadzenia się płytek amyloidu”.

Niedawne badania mówią także, że choroba serca zwiększa ryzyko Alzheimera, w rzeczywistości te dwie choroby mają wiele wspólnych czynników.

Jak czytamy w badaniach opublikowanych w czasopiśmie Radiology, te wspólne czynniki to: palenie, alkohol, cukrzyca, wysokie stężenie cukru na czczo i otyłość. [10]

Te odkrycia współgrają z wnioskami do jakich doszedł neurolog dr David Perlmutter, autor 2 książek: Zbożowa głowa i Twórca mózgu [Grain Brain / Brain Maker].

Dr Perlmutter wywnioskował, że Alzheimer jest przede wszystkim skutkiem stylu życia, i w pigułce, wszystko co sprzyja insulinoooporności w końcu zwiększy ryzyko Alzheimera.

Alzheimer ma bezpośredni związek ze zwiększonym stężeniem cukru we krwi

Opublikowane w New England Journal of Medicine w sierpniu 2013 badanie [11] wykazuje, że nawet łagodne podniesienie się poziomu cukru we krwi – około 105 lub 110 – wiąże się ze zwiększonym ryzykiem demencji. Dr Perlmutter uważa, że poziom cukru 92 lub wyższy jest zbyt wysoki, i że idealny poziom na czczo powinien być 70-85, a 95 jako maksymalny.

Kiedy Twój cukier na czczo = ponad 95 mg/dl, to jest moment byś zajął się dietą i go obniżył. Jeśli dobrze spalasz tłuszcz, to nie ma powodu by unikać poziomu cukru we krwi na czczo poniżej 70, bo Twój organizm może dopasować się do tkanki tłuszczowej jako źródła energii. Zdaniem dr Perlmuttera:

Pogląd, że mózg wymaga cukru to naprawdę stara informacja. Tłuszcz, a zwłaszcza ketony wytwarzane przez organizm poprzez metabolizację tłuszczu, teraz nazywa się „super-paliwem mózgu”. Jest nawet produkt farmaceutyczny, pokarm farmaceutyczny na receptę, który podnosi poziom ketonów lub tłuszczu we krwi pacjentów, proponowany teraz jako lek na Alzheimera. Kto o tym wiedział? Prawda jest taka, że mózg kocha spalać tłuszcz. I teraz musimy się na to przestawić…

Trzy nowe badania podkreślają znaczenie ćwiczeń fizycznych

Trzy nowe badania przyglądające się związkowi ćwiczeń z Alzheimerem [12] wykazały:

  1. Pacjenci zdiagnozowani z łagodnym do umiarkowanego Alzheimera uczestniczący w 4-miesięcznym programie ćwiczeń mieli znacznie mniej objawów neuropsychiatrycznych wiązanych z chorobą niż niećwicząca grupa kontrolna. W artykule [13] czytamy: „Pacjenci ćwiczący wykazali znaczną poprawę w prędkości umysłowej i uwagi”.
  2. Drugie badanie zajmowało się wpływem ćwiczeń na sploty tau [tau tangles] – uszkodzenia mózgu, które są jedną z cech Alzheimera. Uszkodzenia mózgu (sploty tau) powstają kiedy białko tau tworzy skręcone nici, które w końcu zabijają komórki mózgu. Tutaj prowadzących siedzące życie dorosłych zdiagnozowanych na łagodne upośledzenie funkcji poznawczych losowo przydzielono do jednej z 2 grup. Cztery razy w tygodniu, pierwsza grupa miała nadzorowany aerobik, zaś druga ćwiczenia rozciągające.

Po 6 miesiącach grupa aerobiku miała znaczną redukcję poziomu tau w porównaniu z poziomami grupy rozciągającej.Wykazała również poprawę uwagi, planowania i funkcji wykonawczej, dzięki lepszemu przepływowi krwi w rejonach mózgu wiązanych z pamięcią i przetwarzaniem. Zdaniem współautorki badania Laury Baker:

Te odkrycia są ważne gdyż mocno sugerują, że ingerencja w styl życia np. poprzez aerobik może wpływać na wiązane z Alzheimerem zmiany w mózgu. Żaden obecnie aprobowany lek nie może rywalizować z tymi skutkami.

  1. W trzecim badaniu pacjenci z łagodnymi naczyniowymi zaburzeniami poznawczymi (druga najczęstsza przyczyna demencji), którzy mieli nadzorowany aerobik przez 6 miesięcy znacznie poprawili swoje funkcje poznawcze w porównaniu z pacjentami otrzymującymi standardowe leczenie. Główna badacz Teresa Liu-Ambrose zauważyła:

To że aerobik może poprawić funkcje poznawcze w VCI oznacza, że osoby z tą chorobą mają nadzieję na to, że wkrótce może powstanie narzędzie jakiego będą mogli używać w celu przedłużenia ich niezależności i poprawy ich jakości życia.

Zasugerowano również, że ćwiczenia mogą spowodować zmiany w sposobie metabolizacji prekursora amyloidu białka [14], a tym samym spowolnienie rozwoju i postępu Alzheimera. Ćwiczenia podnoszą także poziom białka PGC-alfa. Badanie wykazało, że osoby z Alzheimerem mają mniej PGC-alfa w mózgu [15] i komórki zawierające więcej białka wytwarzają mniej toksycznego białka amyloidu wiązanego z Alzheimerem.

Ćwiczenia prowadzą również do rozrostu hipokampu i poprawy pamięci. [16] Ogólnie wydaje się jasne, że ćwiczenia są ważną częścią każdego planu profilaktyki Alzheimera. Więcej tutaj: Peak Fitness Technique.

Rola jakości i ilości snu

Szereg badań powiązało zaburzenia snu lub brak snu ze zwiększonym ryzykiem Alzheimera. Jednym z tego powodów jest to, że system usuwania odpadów mózgu działa tylko w czasie głębokiego snu. [17,18] Ten system usuwania odpadów nazwano systemem glimfatycznym [glymphatic system]. [19,20,21,22,23] Pompując płyn mózgowo-rdzeniowy przez tkanki mózgu, system glimfatyczny wypłukuje odpady (w tym szkodliwe białka amyloidu beta) z mózgu z powrotem do układu krążenia, skąd zostają usunięte.

Ale żeby robić to skutecznie, musisz wejść w trwający wystarczająco długo głęboki sen. W czasie snu system glimfatyczny działa 10 x lepiej niż kiedy jesteś obudzony. Komórki mózgowe również kurczą się o około 60%, umożliwiając większą skuteczność usuwania odpadów. W ciągu dnia stałe działanie mózgu powoduje obrzęk komórek mózgowych, dotąd aż zajmą ponad 85% pojemności mózgu [24], co nie pozwala na skuteczne usuwanie odpadów.

Dlatego nie dziwi to, jak pokazało video CNN, że zaburzenia snu wydają się wywoływać gromadzenie się płytek amyloidowych w mózgu. Krótko mówiąc, osoby z zaburzeniami snu mają skłonności do większej ilości płytek amyloidowych w mózgu, co z kolei wiąże się z gorszymi wynikami badań pamięci. I dlatego niewystarczający jakościowo i ilościowo sen może być wczesnym wskaźnikiem gromadzenia się amyloidu, co może powodować delikatne zmiany w mózgu na długo zanim pokaże się choroba Alzheimera.

Więc ile snu potrzebujesz dla optymalnego zdrowia? Jak można wywnioskować z przeglądu 300 badań oceniających sen i jego skutki zdrowotne, najnowsze wskaźniki mówią, że osoba dorosła w wieku 18-64 wymaga 7 – 9 godzin, seniorzy w wieku 65+ wymagają 7 – 8 godzin snu, dzieci w wieku szkolnym 1 – 13 godzin, i nastolatki, najbardziej pozbawione snu 8 – 10 godzin. Biorąc pod uwagę skutki braku snu na przestrzeni dziesiątków lat, rozsądne byłoby wczesne zajęcie się spaniem dzieci, i uczyć je znaczenia snu.

Kluczowe znaczenie diety w profilaktyce Alzheimera

Wracając do tego od czego rozpoczęliśmy, badania w Mayo Clinic [25] wykazały, że dieta bogata w węglowodany ma związki z 89% ryzykiem demencji, zaś bogata w tłuszcze wiąże się z 44% redukcją tego ryzyka. Ta kombinacja bardzo małej ilości cukru i węglowodanów, wraz z większymi ilościami zdrowego tłuszczu jest istotna nie tylko w przypadku Alzheimera, ale i także cukrzycy i chorób serca, skoro wszystkie te choroby biorą się z insulino- i leptynooporności.

Zrozumienie tego może ułatwić życie. Nie trzeba pamiętać tego czego należy i nie należy unikać w odniesieniu do każdej choroby, wszystko co potrzebne to zmienić myślenie skupiając się na optymalizacji zdrowia. Profilaktyka chorób wtedy staje się korzystnym „skutkiem ubocznym”. Mój zoptymalizowany plan żywieniowy może Cię wprowadzić na dobrą ścieżkę pod tym względem. Podsumowując, poniższe 4 wskazówki są kluczowe w uniknięciu Alzheimera:

  • Jedz PRAWDZIWE PRODUKTY, idealnie organiczne. Unikaj wszelkiego rodzaju przetworzonych produktów, bo zawierają wiele składników szkodliwych dla mózgu, w tym cukier, przetworzoną fruktozę, zboża (zwłaszcza gluten), składniki GMO i pestycydy np. glifosat (herbicyd uważany za gorszy od DDT, a DDT już wcześniej powiązano z Alzheimerem).

Idealnie masz utrzymywać dodawany cukier do minimum, a fruktozę do 25 g dziennie, albo aż 15 g dziennie, jeśli już masz insulino / leptynooporność albo powiązane z nią zaburzenia. Wybierając produkty organiczne pomoże Ci uniknąć syntetycznych pestycydów i herbicydów.

Jeszcze ważniejszy jest wybór mięsa i produktów ze zwierząt pastwiskowych, gdyż zwierzęta na CAFO są rutynowo karmione zbożem GMO skażonym pestycydami, razem z wielu farmaceutykami. Niektórzy badacze nawet zasugerowali, że Alzheimer może być spowolnioną formą choroby wściekłych krów, powstałą na skutek konsumpcji skażonego mięsa, a choroba wściekłych krów powstała u zwierząt karmionych systemem CAFO, który zmusza roślinożerne do jedzenia części zwierzęcych…

  • Zastąp rafinowane węglowodany zdrowymi tłuszczami. Twój mózg nie potrzebuje węglowodanów i cukru, a zdrowych tłuszczów, np. nasycone zwierzęce i pochodzące od zwierząt omega-3 są DUŻO ważniejsze dla optymalnego funkcjonowania mózgu. Zdrowe tłuszcze zasługujące na dodanie do diety to:
Awokado

Masło z surowego mleka od krów pastwiskowych

Nieprzetworzony / surowy nabiał

Organiczne żółtka od wolno biegających kur

Kokosy i olej kokosowy (olej wykazuje skuteczną pomoc w leczeniu Alzheimera)

Niepodgrzewane organiczne oleje z orzechów

Surowe orzechy: pekany i makadamia, o niskiej zawartości białka i dużej zdrowych tłuszczów

Mięso z krów pastwiskowych lub wolno biegających kur.

 

Unikaj wszelkich tłuszczów trans i uwodornionych, które zmodyfikowano tak by przedłużyć ich życie półkowe w sklepach. Do nich należą: margaryna, oleje roślinne i podobne do masła smarowidła.

 

 

 

 

  • Unikaj glutenu i kazeiny (głównie pszenicy i pasteryzowanego nabiału, ale nie tłuszczu z nabiału np. masła). Badania wykazują, że gluten źle wpływa na barierę krew-mózg. Gluten powoduje także przepuszczalność jelit, dzięki czemu białka dostają się do krwiobiegu, gdzie uwrażliwiają system odpornościowy i sprzyjają stanowi zapalnemu i autoagresji [autoimmunity], oba odgrywają rolę w rozwoju Alzheimera.
  • Optymalizuj florę jelitową unikając przetwarzanych produktów (cukier, składniki GMO, pestycydy i różne dodatki spożywcze – wszystkie hamują zdrowe bakterie jelitowe), antybiotyków i produktów przeciwbakteryjnych, fluorowanej i chlorowanej wody, i regularnie jedz tradycyjnie fermentowane produkty razem z dobrej jakości probiotykami w razie potrzeby. Dr David Perlmutter wyjaśnia przekonujące powiązanie mikrobiomu ze zdrowiem mózgu w książce Twórca mózgu: potęga mikrobów jelitowych w leczeniu i ochronie mózgu [Brain Maker: The Power of Gut Microbes to Heal and Protect Your Brain for Life], wiążącego go z wielu chorobami neurologicznymi, łącznie z Alzheimerem.

Inne strategie w profilaktyce Alzheimera

Poza wyżej wymienionymi wskazówkami dietetycznymi, poza regularnymi ćwiczeniami fizycznymi i wystarczającym regenerującym snem, mogą pomóc także następujące sugestie by zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera:

Sporadyczny post    Kiedy zastąpisz węglowodany olejem kokosowym i innymi zdrowymi tłuszczami, następuje mobilizacja ketonów [Mózg, serce, mięśnie i nerki potrafią wykorzystywać je jako materiał energetyczny, ale w prawidłowych warunkach głównym wykorzystywanym materiałem jest glukoza. https://pl.wikipedia.org/wiki/Cia%C5%82a_ketonowe] Sporadyczny post jest potężnym narzędziem do zmuszenia organizmu do zapamiętania procesu spalania tłuszczu i naprawy insulino / leptynooporności, która jest głównym czynnikiem w powstawaniu Alzheimera.

Skoryguj poziom      Badania wstępne mocno sugerują zmniejszenie objawów Alzheimera

magnezu                    przy podniesionym poziomie magnezu w mózgu. Niestety, większość suplementów magnezu nie przekracza bariery krew-mózg, ale nowy nazywany treonat magnezu [magnesium threonate] wydaje się być bardzo obiecujący w leczeniu tej choroby i może być lepszy od każdej innej jego formy.

 

Jedz produkty

bogate w kwas

foliowy

Niewątpliwie warzywa sa najlepszym kwasem foliowym i

codziennie powinniśmy jeść duże ilości świeżych surowych warzyw.

Unikaj suplementów takich jak kwas foliowy, który jest jego gorszą syntetyczną wersją.

 

Optymalizuj poziom

wit. D ze słońca

 

Odpowiedni poziom wit. D jest konieczny dla dobrego funkcjonowania

układu odpornościowego w zwalczaniu stanu zapalnego, który również wiąże się z Alzheimerem. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz zapewnić sobie słońca, to przyjmuj wit. D w suplemencie tak, by jej stężenie we krwi wynosiło co najmniej 40 – 50 ng/ml. Jest to około 8.000 jednistek wit. D dla większości dorosłych.

Unikaj i usuń z organizmu rtęć

Dentystyczne plomby amalgamatowe, w których połowę wagi stanowi rtęć, są jednym z głównych źródeł toksyczności metali ciężkich, niezależnie od tego jak byłeś zdrowy przed ich usunięciem. Kiedy już zoptymalizujesz dietę i plan żywieniowy, możesz zastosować metodę detoksu rtęci [mercury detox protocol], a następnie znaleźć biologicznego dentystę, który usunie amalgamy z jamy ustnej.

Unikaj i usuń z organizmu aluminium

Źródła aluminium: antyperspiranty, naczynia non-stick, adjuwanty w szczepionkach itd. Jak usunąć aluminium tutaj: Pierwsze badanie przypadku pokazującego bezpośredni związek między Alzheimerem i toksycznością aluminium

[First Case Study to Show Direct Link between Alzheimer’s and Aluminum Toxicity.] Jest pewna sugestia, że pewne wody mineralne o dużej zawartości kwasu kkrzemowego mogą pomóc w usunięciu aluminium z organizmu.

Unikaj szczepionek przeciwko grypie

Większość tych szczepionek zawiera oba: rtęć i aluminium.

Leki blokujące acetylocholinę, neuroprzekaźnik układu nerwowego, wykazały   iż zwiększają ryzyko demencji. Do tych leków należą niektóre przyjmowane na noc środki przeciwbólowe, antyhistaminy, środki nasenne, niektóre przeciwdepresyjne, kontrolujące nietrzymanie moczu, oraz niektóre narkotyczne przeciwbólowe.

Unikaj statyn i leków antycholinergicznych Statyny stanowią szczególny problem gdyż hamują syntezę cholesterolu, pozbawiają mózg koenzymu Q10, wit. K2 i prekursorów neuroprzekaźników, oraz uniemożliwiają adekwatne dostawy do mózgu podstawowych kwasów tłuszczowych i rozpuszczalnych w tłuszczu przeciwutlemniaczy poprzez hamowanie produkcji niezbędnej biocząsteczki nośnej znanej jako lipoproteina o niskiej gęstości [LDL].
Ćwicz codziennie mózg

Stymulacja umysłowa, zwłaszcza uczenie się czegoś nowego, np. nauka gry na instrumencie albo nowego języka, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem Alzheimera. Naukowcy podejrzewają, że takie ćwiczenia mózgu pomagają go budować, czyniąc go mniej podatnym na urazy wiązane z chorobą Alzheimera.

Dr Joseph Mercola

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/08/13/sugar-alzheimers-disease-link.aspx

Tłum. Ola Gordon

Tags : ,

Komentowanie zamknięte.