Najnowsze

Opublikowano Wrzesień 20, 2014 Przez a303 W Zdrowie

9 powodów by jeść kapustę

(Diana Herrington) Jeśli chcesz mieć piekną skórę i system odpornościowy na tyle silny by zwalczyc prawie wszystko, to nie zapominaj o tym bardzo odżywczym, choć powszechnym warzywie.

a

Kapusta ma wielką moc. Starożytni uzdrowiciele mówili, że posiada moc księżyca, bo rośnie przy jego świetle. Nowoczesna nauka o żywności rozumie, że jej moc pochodzi od wysokiej zawartości siarki i wit. C. Tak czy inaczej, warto dodać do swojej diety to mocne warzywo.

Poniżej 9 korzyści zdrowotnych z kapusty:

1. Idealna przy odchudzaniu

Tylko 33 kalorie w filiżance gotowanej kapusty, mała zawartość tłuszczu i duża błonnika. Jest na pewno dobrym węglowodanem.

2. To pokarm dla mózgu

Bardzo duża zawartość wit. K i antocyjanów, które pomagają w funkcjach psychicznych i koncentracji. Te substancje odżywcze zapobiegają również uszkodzeniom nerwów, zwiększają ochronę przed chorobą Alzheimera i demencją. Największą zawartość tych potężnych składników ma czerwona kapusta.

3. Duża zawartość siarki, minerału upiększającego

Kapusta pomaga wysuszać tłustą i trądzikowatą skórę. Wewnętrznie siarka jest niezbędna dla keratyny, substancji białkowej koniecznej dla zdrowych włosów, paznokci i skóry. Przekonaj się aplikując sobie na twarz maseczkę z kapusty.

4. Pomaga w detoksie organizmu

Duża zawartość wit. C i siarki w kapuście usuwa toksyny (wolne rodniki i kwas moczowy), które są głównym powodem artretyzmu [zapalenie stawów], reumatyzmu, chorób skóry i dny moczanowej.

5. Posiada znane składniki antyrakowe

Składniki takie jak: lupeol, sinigryny i sulforafan, stymulują działania enzymów i hamują rozwój guzów rakowych. Badanie kobiet wykazało redukcję liczby przypadków raka piersi, kiedy krzyżowe warzywa jak kapusta występowały w ich diecie.

6. Zapobiega podniesienia się ciśnienia krwi

Duża zawartość potasu pomaga otwierać naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi.

7. Kapusta jako środek przeciwko bólowi głowy

Ciepły kompres z liści kapusty daje ulgę w bólu głowy. Należy zmiażdżyć liście kapusty, zawinąć w gazę i przyłozyć do czoła. W przypadku przewlekłego bólu głowy zaleca się codziennie picie surowego soku z kapusty – 25-50 ml.

8. Ulga na kaca

Stosowano ją w tym celu od czasów rzymskich.

9. Środek przeciwzapalny i regulator poziomu cukru we krwi

Naturalne pigmenty czerwonej kapusty (betalains) obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają produkcję insuliny. Oczywiście nie zawiera żadnych białych cukrów i bardzo mało cukrów prostych. Betalains mają duże właściwości przeciwzapalne, tak jak buraki.

Źródło: http://healthydebates.com/9-reasons-eat-cabbage/

Tłum. Ola Gordon,

Tags : ,

Komentowanie zamknięte.