Najnowsze

Opublikowano Wrzesień 13, 2014 Przez a303 W Zdrowie

5 kolorowych produktów pomocnych w zwalczaniu raka

(NaturalNews) Coraz większa liczba badań wykazuje związki między przyzwyczajeniami żywieniowymi i profilaktyką pewnych form raka. Ponadto, badania wykazały, że kolorowe świeże produkty, zawierające wzmacniające odporność związki fitochemiczne, są szczególnie w tym dobre. poniżej omówienie różnych zmian żywieniowych, które można wprowadzać by upewnić się, że te związki są częścią codzienne diety.

a

Czerwone produkty

Być może najlepiej znanymi z grupy czerwonej, pomidory, wiązano ze zmniejszeniem ryzyka zachorowalności na raka jajników. W badaniu około 1.500 kobiet, wykryto, że tylko pół filiżanki pomidorów 4 razy w tygodniu zmniejsza szansę powstania guzów na jajnikach az o 50%. W innym badaniu konsumpcję pomidorów powiązano również ze zwalczaniem raka trzustki. uważa się, iż jest to z uwagi na likopen, wchodzący w skład także czerwonej papryki i czerwonej porzeczki.

Pomarańczowe produkty

Związki fitochemiczne nadające koloru warzywom takim jak dynia i marchew udowodniły swoją skuteczność w leczeniu raka przewodu pokarmowego. Kwas kawowy [caffeic acid] znajdujący się w dużej ilości w słodkich ziemniakach [yams], wykazał spowolnienie rozwoju komórek rakowych piersi. Pomarańczowe owoce i warzywa powinno się jeść 3 razy tygodniowo.

Żółte produkty

Owoce cytrusowe takie jak grejpfrut, cytryna, mandarynki i papaja są wspaniałymi środkami spożywczymi strzegącymi przed powstawaniem guzów. Jest tak z powodu dużej zawartości wit. C, która jest wyjątkowo skuteczna w zwalczaniu raka przewodu pokarmowego, takich jak jamy ustnej, gardła i jelita grubego. Poza wit. C zawierają wiele elementów fito-, które spowalniają rozwój guzów i dbają o wyleczenie ogólne poprzez detoks.

Zielone produkty

Badania powiązały konsumpcję warzyw kapustnych takich jak brokuły, kalafior, kapusta, kalarepa, kapusta chińska i cykoria ze zmniejszeniem ryzyka zachorowań na kilka nowotworów, w tym: jajników, żołądka i jelita grubego. Naukowcy uważają, że powodem tego jest to iż zielone warzywa są wspaniałym źródłem glukozynolanów o właściwościach przeciwrakowych i z wit. K, szczególnie skutecznymi w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka trzustki. Spróbuj włączyć je w dietę przynajmniej 1 raz dziennie.

Białe produkty

Choć kolorowe warzywa i owoce strzegą nas przed rakiem, jest wiele białych albo prawie białych mających takie same właściwości. Należą do nich pieczarki, jak również członkowie rodziny allium, takie jak czosnek i cebula. Pieczarki i allium wiąże się ze zmniejszaniem zachorowań na raka przewodu pokarmowego. Rodzina ta stanowi dobre źródło związku chemicznego zwanego allicyną – mocnego przeciwutleniacza. Cebula zawiera również związki fitochemiczne wiązane ze zmniejszaniem ryzyka raka jelita grubego. Pieczarki sa dobrym źródłem wit. D, spowalniającej rozwój guzów na jajnikach. Dodawaj je do diety 2 razy dziennie, jeśli możliwe, dla maksymalnych skutków.

Te kolorowe warzywa i owoce nie tylko upiększają i dodają smaku pokarmom, ale również pomogą zredukować ryzyko powstawania guzów, albo w zwalczaniu ich kiedy już powstaną. Te pokarmy są łatwe do włączenia w zupy, surówki, ‚duszonki’, albo desery owocowe.

Źródła:

http://www.doctoroz.com
http://www.joybauer.com
http://www.helpguide.org

5 Colorful foods that help lower cancer

http://www.naturalnews.com/046832_cancer_colorful_food_phytochemicals.html

Sandeep Godiyal – 11.09.2014, tłum. Ola Gordon.

Tags : ,

Komentowanie zamknięte.